Ellinor Johansson

Vardag & middagstips!

Då har vardagen kickat igång igen efter en fantastisk minisemester i Blekinge. Kanonfina dagar i strålande sol med nära & kära - vad mer kan man begära..!? 


Tillbaka i Västervik och temperaturen har sjunkit radikalt, men sålänge det bara är en paus från sommarvärmen så är jag helt okej med lite regn och grå himmel. Det är ju fanktiskt lite mysigt och en har chans att vara lite mer produktiv (ja, i den mån det går med en bebis på knappa 4 månader då).

På tal om vardag och produktiv så tänkte jag dela med mig av receptet på kvällens måltid till er: 

Rosmarinkyckling med klyftpotatis, rostade grönsaker & citronyoghurt! 

*   Skär potatis i klyftor, häll på olja och in i ugnen i ca: 35 min på 225 grader. Tillsätt salt & rosmarin. 

*   lägg kyckling i ugnsform (vi hade lår, men hel, klubbor eller filé funkar utmärkt vilket som). Själv föredrar jag när skinnet får sätta smak. Häll på olja och massa rosmarin och in i ugnen ovanför potatisen i ca: 25 min. 

*   stek lök, zucchini, tomat och vad ni har hemma som passar. 

*.  Riv citronskal och pressa citron i matyoghurt. (créme fraiche eller gräddfil fungerar också). Tillsätt eventuellt lite salt, peppar och färsk basilika. 

Smaka och njut! Det var verkligen gott och såhär i efterhand tror jag att det hade varit lika gott med lax, grönsaksbiffar eller köttfärsbiffar till :) 

Visste ni att varma tomater är mycket nyttigare än råa i salladen!? Ämnet lykopen som finns i röda frukter & grönsaker ger bättre effekt vid uppvärmning. Så släng ner tomater i grytan, på stekjärnet eller in i ugnen. Forskare har även kommit fram till att mycket lykopen kan motverka vissa sorters cancer samt hjärt- & kärlsjukdomar. 🍅🍅🌱🍅🍅🌱

Hoppas att ni får en fortsatt fin kväll!